Llocs d'interès

El castell de Balsareny

El castell de Balsareny és sens dubte el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca. És ben visible no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i del seu bon estat de conservació.

Església Parroquial de Santa Maria

Surt esmentada per primera vegada el 1009. De l'antic edifici preromànic només queden unes restes a la façana, a la nau central i al campanar.

L'Ermita del Castell

Al costat mateix de la fortalesa, (en un replà que hi ha a migjorn d'aquesta) i en un excel.lent estat de conservació, s'alça la capella, un magnífic exemple de l'austeritat i la puresa del primer romànic català.

Fortí del Maurici

Fortí situat damunt del serrat del Maurici, del qual pren nom. Es troba a prop del poble, al costat de la carretera que va cap a Súria i a l'altra banda de l'actual Eix del Llobregat.

Pintures de Josep Obiols al Casal Verge de Montserrat

Murals a la capella del Casal de Balsareny (1945)

Mas de Puigdorca

Mas i antic lloc, al sector oriental del terme, a l'esquerra del Llobregat. L'església de Sant Jaume, esmentada ja el 1154, fou sufragània de la de Balsareny (11 cases el 1685); fou renovada al s.XVIII.

Sant Esteve de la Colònia Soldevila

Documentada al 1038, l'església romànica de Sant Esteve, situada a la colònia tèxtil del mateix nom, és un altre monument digne d'admiració. Originàriament constava d'una nau rectangular.

Sant Ramon de Sobirana de Ferrans

A la carretera de Súria, en un petit serrat que domina la vall de Ferrans, i construïda durant el s.XII, trobem una altra peça arquitectònica interessant, restaurada amb gran encert

Sant Vicenç de Ladernet

Tot i trobar-se en estat ruïnos, es pot apreciar encara amb total claredat l'estructura i gran part de l'interior d'aquesta església preromànica, situada en un indret emboscat, estès a la riba esquerra de la riera de Conangle, propera al mas Candàliga i sota la torre de Castellnou, a la banda ponentina del terme.

Darrera actualització: 14.10.2022 | 11:10
Darrera actualització: 14.10.2022 | 11:10