Introducció

El municipi de Balsareny, a la comarca del Bages, constitueix una vall de suau nivell, travessada pel Llobregat, en el seu curs mig, de nord a sud. El delimiten el mateix riu, el turó del castell i diverses serralades. Limita al nord amb els municipis de Navàs i Gaià. A l'est i al sud limita amb Sallent, i a l'oest, amb Castellnou de Bages. El Llobregat deixa aigua a la sèquia, que la porta fins a Manresa des de sota el castell, a la resclosa dels Manresans, i en rep de la riera de Gaià, a l´esquerra, i de les del Mujal i Conangle, a la dreta. Un bon nombre de torrents acaben de fendir el relleu aturonat, que assoleix la seva alçada màxima (622 m) al turó de les Pinasses. El poble, de 36,64 km2, és a una alçada de 327 m. Les coordenades de Balsareny són: N 1º 52´ i S 41º 51´ 30´´

Poble de la Catalunya central, el seu clima és semblant al de la Depressió Catalana, per bé que amb temperatures una mica més rigoroses, a causa de les inversions tèrmiques. La pluviositat anual mitjana és de 610 mm.

La vegetació és formada per pi blanc i, amb menys quantitat, per alzines carrasques i roures de fulla petita. El bosc ocupa una quarta part del terme municipal, i ha augmentat en els darrers cent anys, per l´abandó de terres difícils de conrear, i de moltes vinyes, a causa de la fil·loxera. A les riberes podem trobar oms, verns, freixes, salzes i pollancres. La principal superfície de conreu correspon al secà, especialment cereals, mentre que el regadiu, situat a la vora del Llobregat, aprofita l´aigua de la sèquia de Manresa. Al secà hom sol conrear cereals, vinyes i prat. Les terres, molt repartides, són explotades normalment pels propietaris. La ramaderia es basa especialment en el bestiar oví, cabrum i porcí.

El mateix poble s'assenta en una àmplia terrassa que en altres indrets s'ha destinat a camps de conreu o bé ha servit per a extreure´n grava. Són importants els jaciments de sals potàssiques, explotades regularment des dels anys 1940.

Darrera actualització: 15.10.2020 | 09:37
Darrera actualització: 15.10.2020 | 09:37