Balsareny

Balsareny
  • MIDA DEL TEXT + = -

09:39  |  26/05/2020

Data i hora oficial

El temps

Del 2000 ac al s. XVIII

Les restres trobades al terme municipal de Balsareny indiquen que hi havia població 2.000 any a.C., tot i que tenia un caràcter dispers.

El primer document amb el nom de Balsareny (escrit Balceringia) és carolingi, de l´any 951. D´aquest mateix segle són les primeres esglésies documentades al terme. Sembla que ja llavors hi devia haver un petit castell o torre, i que al voltant de l´església de Santa Maria hi havia un petit grup de cases, construïdes per als vassalls dels senyors. Al s.XII, Balsareny tenia un poblament ben configurat al voltant de les capelles i ermites.


La construcció de la sèquia de Manresa (síquia, en la parla dels balsarenyencs) va començar el 1339, sota el castell. Calgué superar l´oposició del bisbe de Vic, propietari d´algunes zones que calia travessar. Per captar les aigües del Llobregat es va aixecar una resclosa, anomenada dels Manresans. Les aigües de la sèquia travessen el terme gràcies a una sèrie de ponts i de mines que constitueixen una obra apreciable de l´enginyeria medieval.


En la guerra de la Generalitat contra Joan II, el senyor de Balsareny, Pere Miquel de Peguera, prengué el partit de la Generalitat. Un capità fou encarregat de custodiar el castell, per la seva privilegiada posició en el pas de la vall del Llobregat.


Les primeres dades sobre població a Balsareny indiquen que, el 1359, tenia uns 150 habitants aproximadament. Aquesta xifra es va mantenir pràcticament estancada fins al segle XVI, i va augmentar especialment al XVII. La població era encara eminentment agrícola, però al s.XVIII hi trobem ja una certa activitat industrial.


El gener de 1714, el sometent del poble, juntament amb 300 homes del coronel Ferrer, va derrotar les tropes filipistes del coronel Palomino, que havien ocupat Balsareny.


Només les guerres i epidèmies frenen l´augment continuat de la població des d´aleshores.

Entre els anys 1779-1797 el rector del poble, Roc Garcia de la Enzina, va construir el pont per salvar el Llobregat, la qual cosa va convertir Balsareny en un encreuament de camins: el de Sallent a Berga i el de Cardona a Vic.

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA